Main Page     All Journeys    Travel Tips

SOUTH AFRICA West DAGBOG  6

 Fotos   
    

     Kort &  Plan   


 
Dagbog 1 2 3 4 5 6   
Translate      

 Fra Dagbog 5
23.  Vi kører nu vest på, ind over landet af de små grusveje. Over et højt pas, og op gennem fynbos'en. Vi moder en stor flok sortbrogede malkekøer, der (som alle andre sydafrikanske køer) ser velnærede ud. Lidt senere kommer to mænd drivende med et par voksne strudse og tre kyllinger, som den ene mand ender med at bære i favnen. De ser meget søde ud, så længe de er stribede.

 Jeg har det væsentligt bedre i dag. Har åbenbart bare været gennem en mindre influenza eller forgiftning af en art. Jeg gik og var bange for for jeg var blevet gammel...

 Vi møder en enkelt æseltrukken kære, dem er der ikke mange af. Af planter er det mest ophidsende Aloe'er, Haworthia'er og Gibbaeum'er. Efter frokosten i det fri, gælder det endnu flere Gibbaeum'er, og så dukker der noget mere spændende Othonna retrofracta op. Samme familie som mælkebøtten, men træagtig rund knold, oven på jorden, op til tolv centimeter i diameter.

 Vi kommer ud på den anden side af et område, der er ved at blive til natur reservat. Nogle af hegnspælene er slanke sten, som har stået her meget længe. Vi finder en tornet hugorm, og jeg får prikket den tilstrækkeligt langt ud af dens store tætte græstot til, vi kan fotograferer den. Lidt flere almindelige planter, og så vender vi næsen mod Montagu.

 Vi bliver fordelt lidt rundt omkring i byen, og samles så til aftensmad. Jeg vælger kudo capachio og springbok. Smager fortrindeligt! Hjem og arbejde, og lave en dagbog-back-up på Maddys memorystick. Giver en form for tryghed. Har trods alt skrevet elleve sider, og vil aldrig kunne gøre det så godt igen. Slet ikke, når jeg nu ikke har noter. Ville egentligt også gerne have taget en back-up af de 7450 fotos, men det kræver 10 CD'er.

24. Pudsigt par vi bor hos. Var langt fra begejstret for dem, da jeg så dem, men de er forbavsende søde og flinke. Vi får samlet tropperne fra de forskellige B&B'er og kører vest på, med retning af Cape Town. Vi gør et mindre stop blandt nogle enorme klipper på hvilke nogle Aloe'r klamrer sig fast.

 Næste stop er Karoo Desert Botanical Garden. Den er temmelig stor ov vældigt flot holdt. Desværre kniber det lidt med skiltene, men nogle er der dog. Væksthusene er lukkede for offentligheden, men det lykkes at få fat i kuratoren, som kommer (det er ikke alene søndag, det er også offentlig helligdag), og viser os rundt. Der er en del caudiciflorms; Pachypodium, Kedrostis, løg og Adenium'er.

 Hovedvægten er Haworthia'er, Stapelia'er og Aloe'r. Ude i haven er der både farvestrålende bede, samlinger fra forskellige dele af landet, og Namibiske planter, blandt andet Welwitschia. Ind i mellem kommer en skildpadde traskende. Vi går rundt hver for sig, jeg følges med Mary, som jagter Euphorbia'er. Ser et par enkelte caudiciforms, men ikke noget nyt.

 Vi spiser frokost på parkeringspladsen, og siger farvel til det schweiziske par. Så går det direkte til Cape Town, hvor vi siger farvel til de fleste andre. Alex og Sue bor på Newlands Gesthouse, mens Maddy og jeg bliver "forvist"  til et bøssepars ualmindeligt lækre kæmpevilla, lige op af den verdensberømte Kirstenbosch Botanical Garden.

 Jeg får mit deponerede grej hos Garth, og bruger en del tid på at re-pakke. Fotos, og så er det til til at mødes med de to andre for at spise aftensmad. Pæn restaurant, god mad og en hel masse snak. Hjem til dagbogen og relativt tidligt i seng. Det var begyndt at regne mens vi spiste, og hele det eksklusive kvarters frøer kvækker om kap. Huskede at tænde for varmen før vi kørte, men det er alligevel lidt koldt på værelset.

 Vi har kørt 4080 kilometer i det vestlige Syd Afrika, og set forfærdeligt mange sukkulenter og en noget mindre del caudiciforms.

25. Betaler 450 kroner for seng og fortrinlig morgenmad. Vi kører ind til naboen. Kirstenbosh Botanical Garden, og starter i "drivhuset". Det er åbent i begge ender, og temmelig koldt. Den varmeste del er faktisk den alpine del! Her er forskellige dele af ørkenen, og der er enkelte caudiciforms klemt ind. Jeg får skudt en del fotos af dem, men der er desværre ingen blade på.

 Maddy går ind for at checke bogbutikken, jeg går ud i den enorme park. Starter i Cycas-Alley, som virkeligt er imponerende. Slår et stort slag rundt i parken, hvor flotte blomstrende bede, skove, åbne fint trimmede plæner, store og små vandløb, klipper og bede ligger for foden af det enorme Table Mountain.

 Det er ikke over ti grader, og der står en frisk vind mellem træerne. Så kommer der en byge, og jeg er heldig at finde en lille traditionel hytte, bygget af blandt andet komøg. Kommer forbi shoppen der handler med planter. Den er stor og rimeligt velforsynet, bare ikke med de planter jeg søger. Finder en enkelt knold, jeg ikke kender navnet på. Den koster 8,50, så jeg må hellere snuppe den.

 Der er gået en time i "drivhuset" og en time i parken. Er sikker på, jeg kunne have brugt mere tid en varm sommerdag. Finder Maddy i boghandlen, og så kører vi ned mod Kap Det Gode Håb og Cape Point; stedet hvor Det Indiske Ocean og Stillehavet egentlig mødes.  Det er en fantastisk smuk køretur gennem vild natur med bjerget på den ene side og havet på den anden. Vi tager østsiden og Det Indiske Hav på nedturen.

 Vi kommer gennem små byer med utroligt idylliske huse og en lille erhvervs havn. Landskabet er næsten udelukkende fynbos, som blomster. Fynbos er en blanding af små fine buske, under halvanden meter, fra forskellige familier. De danner et fantastisk bulet tæppe. Det yderste af halvøen er nationalpark, og her er en fantastisk natur.

 Vi starter med at køre op til den gamle fyrtårn. Tager kabel-sporvognen op, men må gå det sidste stykke. Ville ønske jeg havde taget regnfrakken med. På trods af, solen skinner fra en næsten skyfri himmel, er vinden kold. Der går murede trapper med rigtigt flot vegetation omkring til toppen. Herfra se der en fantastisk udsigt til de to have. Jeg siger: "Nu mangler der bare en lille bitte hval".

 Vi er færdige med at fotografere den ene side, og går over på den anden. Havet er fantastisk blåt og virkeligt klart. Et par hundrede meter lodret under os boltrer seks pukkelhvaler sig lystigt. Jeg er seriøst glad for jeg har digital kamera! Det koster nogle fotos. Det er endnu bedre, end at stå på en gyngende båd!

 Vi går lidt ned af, og standser på flere af de mange udsigtsplatforme. På den anden side jæger en sæl en stime fisk. På klipperne sidder suler, og et par små stribede mus spiser af en efterladt appelsinskrald. Kulsorte piggede firben suger sol på klipperne, og flytter sig kun modvilligt. Her er mange spændende planter, blandt andet nogle sukkulente Othonna'er med frø.

 Lettere afkølede kommer vi ned til parkeringspladsen og restauranten, som jeg ikke kan modstå. Kaffe og en meget lækker kage til mig. Vi køer ned til Kap Det Gode Håb, og ser en lille flok strudse og en mindre flok bavianer på vejen. Ude i havet er der store mængder kelp; de fantastiske havplanter, der er verdens hurtigste voksende plante, med over en meter om dagen.

 Vi vender nordpå, og tager den vestlige side af bjerget hjem. Kommer forbi en enkelt strudsefarm og en masse "parkeringsplads-handlende" med enorme stenfigurer. De ser flotte ud, men en stenfigur?

 Vi kommer ind på en smal, men helt ny bjergvej. Den klamrer sig til den bevoksede klippe, og giver fantastiske udsigter. Mange hundrede meters nøgne, lodrette klipper, blåt frådende hav, perfekte sandstrande, grønne blomstrende skråninger og flere hvaler.

 Vi standser et par steder for at fotografere den, og betragte deres lej. Jeg forsøger mig med lidt videofilm, men der skal nok zoomes lidt. Vi er ikke langt fra hvalerne, bare langt oppe.

 Vi kommer ind til Cape Town ved sekstiden, og Maddy sætter mig af ved mit nye hotel, der er booket hjemme fra. Sparede 1300 ved at tage første og sidste hotel sammen med flybilletterne - plus hotellerne. Pænt hotel, lige ved kabelbanen til Table Mountain, der er bare for mange børn.

 Siger pænt tak for turen, og betaler 400 kroner for de sidste 160 kilometer. Har kørt lige omkring 8500 kilometer på en måned, og fået set hele Syd Afrikas kystlinie og det sydlige indland. Mangler stadigt noget af det nordlige centrale, som er hovedsageligt åben skov, men det har jeg set det i Kenya, så skidt.

 Hvis jeg havde vist, hvad jeg ved nu, havde jeg satset på en måned med Maddy alene. Fået flere stop og sparet 15-20.000 kroner.

 Hotellet et koldt, og jeg kan ikke finde nogen opvarmnings måde. Gider ikke gå i byen for at spise, så jeg prøver hotellet. Det viser sig at være en kedelig buffet, som jeg tror er billig, til jeg får den håndskrevne regning på ternet papir: 110 kroner. I går gav jeg 65, men det var på en rigtig pæn og hyggelig restaurant, hvor jeg fik kalve schnitzel og cappochino.

26. Det er tåget på toppen af Table Mountain, så jeg starter med deres berømte Water Front. Kommer gennem hele hovedgaden der ned. Cafeer og tøjforretninger. Her er mange flotte gamle colonihuse, men betonredslerne har holdt deres indtog. Jeg kommer til det anbefalede Green Marked, som udelukkende er turistting: Udskårne træ- og stenfigurer, perleting, stoffer, malerier, udskårne strudseæg og metalting. Der er ikke lige noget, der falder i min smag.

 Før jeg kommer til selve havneområdet passerer jeg en tørdok, hvor selv store trawlere bliver kørt rundt på skinner.Havnefronten er ikke andet end en stor turistfælle. Souvinier og cafeer. Det er ikke mere end små ti grader, og det blæser. Ser en internetcafe, og søger varme. En del af havnen er stadigt industrifiskere, og der er livlig aktivitet.

 Traver møjsommeligt hele området i gennem, og slutter af med en kom cafe latte. Opdager en sæl i havnebassenget. Den lader til at bo der; tumler bare rundt og har det dejligt. Klokken bliver over tolv, og der er stadigt tåget på toppen. Traver de fire kilometer tilbage til hotellet for at hente min regnfrakke. Det er stadigt pokkers koldt i skyggen, og det blæser garanteret på toppen.

 Får hotellet til at ringe efter en taxi, da de påstår det er en hård tur op til kabel vognen. De har nok ret; vi kører meget opad. Det koster 110 kroner for en retur til toppen, der er 1000 meter over havet. Pæne nye vogne, der er runde. Gulvet drejer rundt, så alle (langs vinduerne) får 360 graders udsigt. Vi er 65 personer, og jeg holder mig ikke tilbage fra vinduet.

 Der er en fantastisk udsigt, til vi er få meter fra toppen. Så kommer vi ind i skyerne, og det bliver væsentligt koldere. Der er et cafeteria og en souviniershop på toppen, og nogle cementerede stier man skal holde sig til. Det er en nationalpark, med verdens mest alsidige planteforekomst: 2285 arter. Det afholder mig fra at fotografere dem!

 Ind i mellem kommer der endeligt et solstrejf. Der går en sti langs hele kanten af bjergtoppen, og den følger jeg. Selve klipperne er meget lyse, og meget hårde sandsten. De er blevet slidt af regn og vind gemmen mange årtusinder, og er blevet til flotte figurer. Der har regnet i går, så der er utallige pytter rundt omkring.

 Planterne minder en del om hede: Der er forskellige storblomstrende lyng, små lave buske, der ligner enebær og de berømte Protea'er der er begyndt at blomstre. Jeg finder også nogle Crassula'er og et par andre kendte familier. Det er en kold tur rundt om toppen, og jeg snupper en burger og latte, da jeg kommer tilbage.

 Det lader ikke til tågen vil lette, men der kommer huller i den. Udsigten er vild! Man kan se Robbin Island, hele byen (og den er stor) og de omliggende bjerge. Får skudt lidt fotos mellem skyerne, og tager en lille tur mere i naturen. Klokken bliver tre, og solen nede i kysten lokker.

 Går ned fra kabelvognen, tiden skal jo gå med noget. Havde regnet med at skyde genvej mellem serpentinenvejens sving, men buskene er for tætte. Naturen er fantastisk helt til bygrænsen. Massere af blomstrende urter og buske og nogle pudsigt formede nåletræer. Svinger ind gemmen de riges kvarter. Alle de høje mure har el-hegn. Fjernstyrede porte og gitre, men en afslappet atmosfære.

 Ligger regnjakken tilbage på hotellet, og trisser ned i byen igen. Skal lige kvæle fem timer. Leder efter noget til Rikke, da butikkerne pludseligt lukker klokken fem. Snuser lidt desperat rundt, og opgiver. Så må det blive en cafe - bort set fra, de også lukker. Finder en, der vil servere latte mens hun laver regnskab.

 Runder havnefronten, og går hjem af igen. Lukkede byer er ikke udprægede spændende! Svinger ind på en restaurant, der har zebra på menuen. 300 gram mørt kød, en vand og en kaffe til 90 kroner. Trækker tiden ud,  men når tilbage til hotellet ved ottetiden. Vil betale min regning, men de kan ikke finde den. Så har jeg ingen skrupler ved IKKE at betale for buffeten i går!

 Får læst fotos ind, og skrevet dagbog, før taxien kommer. Det er blevet til 7700 fotos på en måned. Må rykke for taxien, og da den endelig kommer, skal han "lige" ind og tanke. Det betyder jeg kommer så sent, jeg ikke kan få et sæde med ekstra benplads. Jeg får det næstbedste: Koden "fed". Så er sædet ved siden af mig tomt. Kan faktisk godt ligge og sove på to sæder.

 Finder lidt gaver i lufthavnen, faktisk flere end jeg har råd til. Vi flyver med en Boing 777, som har personlige fjernsynsskærme med film, spil og TV. Jeg finder ti film, jeg ikke har set før, og gerne vil se, før fjolset foran mig vipper sit sæde ned. Så bliver min skærm ubrugelig på grund af vinklen. Nå. skidt, jeg skal jo også have min nattesøvn.

 Vågner til to gange mad, og da vi rammer landingsbanen. Tre en halv time i Amsterdam, som er en af de mere behagelige lufthavne.

Flybillet: 8993
Første 14 dage: 4100
Dykning  470
Billeje m bz: 1620
Maddy: 4800 + 400
Rundtur: 25417
Sidste 14 dage: 1900
I alt 47280 kroner; alle pengene værd!

                       
 
 Fotos        Kort &  Plan     Dagbog 1 2 3 4 5 6       Translate