Main Page     All Journeys    Travel Tips

KAKTUSTUR til
TYSKLAND og HOLLAND
 29/5-1/6 2003.   
Fotos
  Dagbog

Translate

                               

Står alt for tidlig op, ryster træet til fuglene siger pip, og flår bageren ud af sengen. Der er kun én ting, der kan få mig så tidlig op: En tur rundt til Tyskland og Hollands førende kaktusgartnerier med NKS.

 En smuk tur ned gennem det forsommersmukke Sjælland, hvor naturen viser sig fra solrige side: Dådyr, hare, gæs, gravænder, en ræve familie, skarver, hejre, fasaner, gråænder, tårnfalke, agerhøns, blishøns og mange andre dyr morgen fouragerer på de grønne marker og de spejlblanke søer og fjorde.
 Enge og rabatter bugner af farvestrålende blomster mens kornmarker står saftgrønne og bølger i den lette brise. Jeg kan mærke, jeg ikke får fulgt med i naturens gang, som jeg ellers er vandt til. Hvede og vinterbyg er skredet, og rapsmarkerne ved at afblomstre.
 Vi standser en enkelt gang, og samler flere pap- og plastikkasser op.  Fyn er og bliver "Bumpet" mellem Sjælland og Jylland. Klokken elleve krydser vi grænsen - et par gange. Samler et par ferierende svenskere op på anden grænseovergang.
 Sådan en grænseovergang virker virkelig afskrækkende for flygtninge og hobby-smuglere - NOT. Her er ikke en sjæl, bare en bro over motorvejen.
 Standser ved middagstid og får en sandwich og strækker benene. Bussen er garanteret designet af en ualmindelig lille japaner. Ny pause klokken tre, og så folder jeg mig sammen igen.
 Landskabet er praktisk talt uændret. Eneste lille ændring er bredden på vandløbene, de er blevet til floder! Efter en kort pause halv seks, bliver der lidt større buler i landskabet. Vegetationen ser umiddelbart uændret ud, men byggestilen har ændret sig. Har set dådyr hele dagen, og temmelig mange - dog flest i Danmark.
 Vi lander udhvilede, men også lettere radbrækkede på Hotel Am Park klokken syv. Vi er i Hückelhoven, lige ud for den sydlige spids af Holland. En time i Biergarden og så aftensmad.
 Buffet: Mozzarelle med tomat, ål, laks, rejer, pommes, medaljon med svamp, wienerschnitzel, bønner med bacon, gulerødder, pasta med laks og paprika. Ostebord , jordbær og fromage - efterfulgt af kaffe. Kryber i seng klokken elleve.

30/5. Efter et solidt og varieret morgenmåltid kører vi en halv times tid til Specks Exotica i Erkelens-Golkrath. Fantastisk sted med noget nær utallige caudiciforms og lidt andre sukkulenter. Jeg finder tre nye familier og nogle gengangere, jeg bare MÅ have. Det bliver til 10 planter plus to til en franskmand. Samlet pris 93? - 600 kroner. Lidt dyrt, men dette skulle være det bedste sted for mig.
 Vi kører efter to timer, og standser lige ved Specks gamle sted. Ny ejer: Eden Plants, mest sukkulenter, men jeg finder fem planter, to nye familier. Pris: 15? - 100 kroner. Det her er ved at blive vildt - fedt!
 Kaffe og kage i bussen, mens vi kører videre en times tid. Næste stop bliver Katze i Wachtendunk, Wankum, som er et lille kaktus-sted. Flotte planter og endda en til mig. Finder også en spændende kaktus til Rikke. Samlet pris: 5 ? - 32 kroner.
 Chaufføren har varmet pølser og brød, rigtigt godt  timet til frokost. Vi krydser grænsen til Holland, og efter tre timer finder Lakerveld i Lexmond. Kendt som træskomanden, da han går i træsko med endnu større træsko udenpå.
 På vejen passerer vi et ualmindeligt idyllisk landskab gennemskåret af af kanaler, nogle med ti meters mellemrum. De små, overidylliske huse ligger næsten ud til vejen. Kun de gennem-velholdte forhaver og kanalen med åkander adskiller. Stråtækte, facon-klippede træer og buske, et utal af kulørte blomster, flotte brolagte områder og græsplæner med hvert strå på plads.
 Jeg er imponeret over chaufførens evne til at finde stederne - indtil jeg ser hans GPS.
 Stort hus med udelukkende kaktus. Finder en enkelt til Rikke, som hun har ønsket sig. 8? - 50 kroner. Det nærmer sig 30 grader - uden for drivhusene!
 Vi lander ved Hotel De Korenbeurs i Made klokken 18, og har så to timer til at kigge på vores indkøbte planter og tage et velfortjent bad. 21 planter, de 17 til mig selv. Fem nye familier, ganske godt!
 Efter en sval sodavand på fortovet, finder vi den smagsfulde spisesal. Middagen indledes af min sidemand, som er professionel tværfløjtespiller - rigtigt smukt.
 Forretten er eddikemarineret artiskok, grønne bønner, pasta og salat. Hovedretten består af okse medaljoner, finthakkede grønsager, nye smørristede kartofler, en butterdej/kartoffel kage og demi-glace sovs. Desserten er budding med coulis.
 Ned til den lokale for at få nogle Leffe Brun og en Ice. Jeg begynder at være grydeklar, og lister hjem lidt i tolv

31/5. Uret ringer klokken seks. Lettere omtumlet vælter jeg ud af sengen, og kan da trods alt glæde mig over, det ikke var mig, der blev hængende på pubben og tyllede Leffe.
 Lettere tarveligt morgenmad, hotellets standart taget i betragtning. Bussen kører, og vi har en time til at komme i gear. Jeg filosoferer over det kløgtige i, at have købt yderligere hukommelses til kameraet. Havde plads til 150 foto, og udvidede med 500. Overvejede at tage PC'en med, så jeg havde ubegrænset plads. Har indtil videre taget 20 billeder! Et par af nogle kulørte blomster, de andre af drivhusene og mine medpassagerer. Da vi kun standser ved gartnerier og nogle enkelte tankstationer, er der ingen landskabsfotos, men det har jeg jo fra en tidligere tur. Vi kører i øvrigt gennem et totalt fladt landskab med ufatteligt mange drivhuse.
Grootsholten i Honselersdijk er et stort sted. Mange af bordene er fyldt op af private samlinger, men der er også mange små spændende planter til salg. Jeg finder to nye familier fra ønskelisten samt to, der ikke var på. De er lidt træagtige, men nu var de der, og prisen var rimelig. Ni planter, 27? - 175 kroner.
 Efter godt to timer kommer folk svedige ud, tyngede af store kasser. Vi triller en lille times tid, og kommer til Hoogvlieti Hellevoetsluis, som er et lille sted med en masse planter i et langt og smalt hus. Jeg finder seks planter til 19? - 125 kroner. Ikke noget rigtigt spændende, men meget søde, og til en rimelig pris. Lidt spændende er en Adansonia madagascari dog.
 Tanken om, hvordan jeg får plads der hjemme, bliver mere og mere abstrakt, men hvad - jeg har det sjovt! Og ikke mindre væsentligt: Jeg skal ikke ærgrer mig over IKKE at have købt noget spændende.
 Ispause ved en tank, og så lander vi hos Lintsen i Ak Zwijndrecht. Temmelig stort, men lidt forsømt. Mange døende planter og en udpræget mangel på vand over hele linien. Jeg finder en stor Calibanus hookerii (har en i forvejen, men den sover), en Talinum paniculatun (som jeg ikke kan spirer) og to andre "dubletter". Samlet pris: 13 ? og de sidste cents - 90 kroner.
 Gennemblødte kører vi en halv times tid tilbage til hotellet, hvor vi har to-tre timer til at pusle, registrerer og pakke planter ned, før maden. Jeg får mine ned i en 40×40 centimeter samt en seks-vinflaske-kasse. 40 planter i alt, 35 til mig selv fra 14-16 nye familier. Ganske tilfredsstillende for 180? - 1300 kroner plus turen til 2400 kroner.
 Jeg har fået slappet af, min ryg gør ikke ondt, og jeg har fået et velfortjent pusterum. Et hurtigt bad, og så ned og få noget koldt før maden.
 Forret: tre slags tørret tynde kød strimler med fintsnittede kartofler med dressing: husaren-salat. Hovedretten er Svine medaljoner med blancheret julesalat, ristede ris, pommes frites og en blandet blancheret salat.

1/6. Op klokken seks, morgenmad og underholdning ved bussen, da folk kommer knoklende med deres kasser. De bliver pakket i den rigtige rækkefølge, og til alles store forbløffelse, er der faktisk plads til mere. Andre gange er tomme sæder, hattehylden, gulvet og folks skød blevet fyldt. Der tales om muligheden for at køre forbi for eksempel Specks igen!
 Klokken otte triller vi nordpå. Hvis jeg ikke har nævnt det før, vil jeg gerne gentage: Holland er MEGET flad! Hvis det ikke var for alle kanalerne og de små kratområder, de bedårende huse med flotte haver og selvfølgelig solen, ville det være et trist syn.
 Tyskland er lidt kedeligere; der er højt krat lange de fleste veje, som fuldstændigt hindrer udsynet over markerne. Vi møder den første kø ved middagstid, men den er relativt hurtigt overstået.
 Vi bruger tiden til at lave en lille status og konkurrence. Hvor mange penge har vi købt for? 40 personer har brugt 8200E = 62130 kroner. En enkelt tegner sig for 7500 kroner alene, en anden nøjes med 45 kroner.
 En kort spise/tisse pause og så vider af den enerverende autobahn. Et stop ved grænsebutikken, og så krydser vi grænsen klokken seks. Et par små-aflæsninger i Jylland og på Fyn, og efter 2500 kilometer ender vi i København klokken halv ti. En rigtig god tur, som jeg helt klart er frisk på en anden gang.

 De følgende dage går det op for mig, hvor mange planter jeg egentlig har købt. De skal ikke alene pottes om og mases ind i de i forvejen overfyldte vindueskarme, de skal også optages på min hjemmeside, hvor hver plante er registreret på 12 sider. Potterne koster det samme som selve planterne; skulle nok have valgt røde plastikpotter i stedet for hvide lerpotter.

                    

Diary   FOTOS