[ Tilbage ]

[ Australien 2002 ]

[ Frem ]

28/5  STARTPROBLEMER.

Vi kan ikke starte, men der er heller ikke kommet diesel på tanken. Jeg checker væsken på batteriet, kullene i generatoren, sikringerne og forbindelsen i stikkene. Det sidste er det værste, de er utroligt irrede, og jeg har intet til at rense dem med. Jeg får knækket en sikringsholder, da jeg renser den. Går ind på tanken for at købe en ny, og nogle startkabler. Han har intet, ud over tre slags sikringer. Ingen olie eller andet, man ellers plejer at finde på tanke. Det nærmeste værksted er i Borroloola, det næst nærmeste er i Daly Waters, men det er ikke sikkert, det er åbent. Der er 269 kilometer, og det har vi bestemt ikke diesel til. Vi må bide i det sure æbel, og køre tilbage til Booroloola.

Mens vi venter på tankvognen med diesel, begynder vi at gøre bilen ren indvendigt. De sidste 2000 kilometer off-road har sat sine spor i vores utætte bil. Vi får gjort rent bagi, og bliver så rastløse.

Hælder reservedunken på tanken, og finder en med startkabler. Det var mørke-sort nat, da vi kørte denne strækning i aftes, så den virker ny. Desværre er det stadig spredte træer med afsvedet spinifex-græs under. Her er nogle nye termitboer, de er store, og ligner en stak paraplyer. Ellers sker der ikke så meget langs den et-sporede asfaldvej. Vi passerer McArthur River minen, et skilt advarer mod over-size road-trains, og vejen bliver to-sporet. Den fører ud til Bing Bong, hvor der er udskibning.

Vi drejer af mod byen, som ikke er nær så slem, som bogen beskriver. Her skulle bo 550 mennesker, men det må være med hele oplandet. Byen er snarer en samling af 12 huse, som er tanke, pubber og general stores.

Vi har brugt det meste af vores reserve diesel, og det er lidt frustrerende at den første tank også har udsolgt. Der er omkring 500 kilometer til den næste, og vi har 15 liter. Heldigvis har den anden tank stadig lidt. Vi har kun kørt 6,5 kilometer på literen, det er dyrt at køre 100 kilometer i timen på ujævne grusveje. Det er til gengæld langt mere komfortabelt end 40.

Bag tanken ligger et værksted, og der har de et måleinstrument. Det viser sig, at generatoren lader, og batteriet er sundt. Han har en tese om, der blot mangler stelforbindelse fra batteriet, eller også er starteren slidt.

Jeg vælger at tro det første, og køber startkabler, som jeg forbedrer stelforbindelsen med. Den starter fint, og så er der jo ikke nogen grund til at blive her. Ud over startkablerne og dieslen fik vi ikke noget ud af denne 240 kilometers omvej, ud over vished om, generator og batteri virker. Det virker som om, hver gang jeg giver den en skalle, så vi sparer lidt tid, bruger bilen det med det samme.

Rikke vil gerne til Mataranka, men der er 576 kilometer, og klokken er et. Jeg kan nøjes med Daly Waters, så får vi også tid til at gøre rengøringen i vores hjem færdig.

Vi spiser en sandwich, og triller igen ned til Cape Crawford. En kop kaffe mens motoren kører, det ville være pinligt at "dø" her igen. De har for øvrigt stadigt ikke fået diesel.

Vejen til Daly Wathers er ikke en brik anderledes, bort set fra, her er ikke nogen små søer eller vandløb, så her er heller ikke nogen dyr. Der er kun termitter, her har de endnu større boer, godt og vel mandshøje og temmelig brede. Vejen er helt lige i op til 40 kilometer af gangen. Vi møder i snit en modkørende i timen.

I dette område er farmene, som hedder stations, på størrelse med Sjælland. De eneste konstruktioner, ud over den en-sporede vej er høje relæ-master for hver 50 kilometer. Krattet bliver tættere og grønnere, jo nærmere vi kommer Stuart Highway, men her er stadig ingen vandløb.

Vi når hovedvejen, og svinger opad. Daly Wathers er bare tre-fire bygninger. Baren er naturligvis centrum. Her køber man diesel, øl, campingplads og alt andet man må savne. Klokken er kun fem, men vi har fået kørt 506 kilometer i dag.

Selve baren er speciel. Den er fra 1930, og det er gammel. Her er samlet alt muligt skrammel gennem årene, alt fra kørekort, bh'er, sadler, pengesedler, roligan halstørklæder, motordele, stofmærker, nummerplader og kort sagt: samlinger af alt!

Vi kører ned bag ved, og tømmer igen bilen helt. Vasker alt vores tøj og sengetøj, og får gjort førerkabinen rent. Får proppet det hele på plads igen, og der er igen bedre plads!?

Går op i baren, og bestiller en bøf. Vi sætter os ud i biergardenen, hvor en fyr begynder at underholde. Han er faktisk rigtig god, vittig og en god sangstemme. Vi får endda "Walsin' Matilda".

Da bøfferne er færdige, viser det sig, de er en skive okse, og der er på langs! Vi får læst og skrevet lidt, og siver så ned i poserne. Igen i morgen er der ting at være spændt på, for eksempel: l bilen starte?

[ Tilbage ]

[ Australien 2002 ]

[ Frem ]