[ Tilbage ]

[ Australien 2002 ]

[ Frem ]

25/5  BANG BANG JUMP-UP OG GUNPOWDER.

Et par (ædel?) parakitter sidder og skræpper i træet over vores hoveder. Hannen er skrigende rød, og hunnen tilsvarende grøn. Vi kommer tidligt af sted, vi har en lang dag foran os, og vi er ikke sikre på vejenes stand.

Det viser sig, de første 301 kilometer til Normanton er gode. Vejen er asfalteret i midten og temmelig jævn, så det går frisk der ud af. Vi krydser mange tørlagte creeks og nogle floder med vand i, men her er broer.

Det er stadigt 1'eren vi kører af, men her er den et-sporet, og der går ret meget kvæg på den. Vi møder en bil for hver ti kilometer, så her virker ikke så ødet. Tæt på Georgetown er der mange road-kills, og sådan ser vi vores første vilde svin. De udgør en temmelig stor del af de trafikdræbte dyr, men vi ser ingen i live. De er små, sorte og tætte.

De mange ådsler trækker en mængde rovfugle til. Der er hovedsageligt store glenter, men her er også en del af de store kilehalede ørne. En enkelt gang skræmmer vi en fiskeørn op. Det virker mærkeligt, at se den her i ørkenen, men der er kun 100 kilometer til havet, dette er kystvejen!

Landskabet er næsten helt fladt, gennemskåret af utallige creeks. Vegetationen består af eucalyptys og få andre træer, som står rigtigt spredt. Neden under har græsset vokset, men det var da der var fugt i jorden. Nu står der helt afsvedet tilbage, til stor glæde for de mange okser. Det meste græs i dette enorme område er for øvrigt spinifex.

Der er termitboer alle steder, men i nogle områder står de utroligt tæt, der er under to meter mellem. Nogle steder er de meget høje og tynde, de ligner faktisk hegnspæle.

Vi ser først en dræbt varan, så krydser en halv anden meter stor satan vejen. Jeg overvejer et kort øjeblik, at hoppe ud og fotografere den, men kommer så på tanke om advarslen: Når de bliver skræmte, kravler de op i det nærmeste træ. Når der ikke lige er træer (som her) kravler de bare op i dig, og de har nogle ualmindeligt ondskabsfulde kløer! Jeg lader den slippe.

Vi når Normanton til frokosttid, og finder hurtigt byens madsted, som også sælger brændstof og alt muligt andet. Her sidder vi sammen med tre cykelryttere, som virker temmelig malplaceret. Vi får spist, sendt fødselsdagskort, spurgt om vejens tilstand og tanket.

Det er ved at gå galt. Der er lås på standeren, så jeg må ind og hente en pige. For at bruge Jespers høflige udtryk: Elevatoren når ikke helt op til øverste etage. På trods af, vi kører i den mest almindelige bil her ude, og jeg har åbnet dieseldækslet, er vi ved at få fyldt luftindtaget foran. Den kunne nok have taget nogle liter!

Lige uden for Normanton forlader vi 1'eren, og kaster os ud på 225 kilometer grus. Det første stykke er løst, men jævnt. Så begynder vaskebrættet, og noget overraskende støder vi på cykelrytterne på deres tungt pakkede cykler. Der har været et par pudsige spor, de har allerede været nede og ligge. Rikke mener, de har indgået et væddemål, de ikke har råd til at komme hjem til. Jeg har ikke hørt dem taler sammen, men jeg er overbevist om det vil være fransk.

Landskabet virker mere åbent, der er flere kilometer uden et eneste træ, og de træer der er, er bare tynde buske på et par meter. Nogle enkelte steder stikker sandstensklipper op, ellers er her fladt.

Normanton bliver hver regntid isoleret som en ø, hvilket virker grotesk i denne ørken.

Vi kører forbi et vejskilt til Bang Bang Jump-up, som er en af egnens større byer med over 20 indbyggere. Lidt længere nede ligger Gunpowder.

Vi ser flere flokke af traner, som ser sjove ud med deres pink kalotter og duknakkede fremtoning. Et andet sted står fire store trapper (ja, det er fugle) Her er fantastisk mange fugle. Der er mange kunstige søer og søer i resten af en udtørret flod. Her er forskellige ænder og flere slags hejre. Selv skaver og pelikaner kan man se, midt i denne udtørrede ørken.

Vi kommer over et plateau, hvor der er lidt tættere vegetation. Her vrimler det med fugle. Der er nymfer, undulater, mangefarvet parakit, kakaduer og selvfølgelig de sædvanlige krager og skader.

Det er blevet varmt i dag, 34oC. Vi mærker det ikke mens vi kører, men da vi standser, for at se efter krokodiller i en flod, rammer heden os voldsomt. Dette er krokodille land, men det er nok for sent på dagen, de ligger nede på bunden og venter.

Allerede ved fire-tiden kommer de første kangaruer frem fra deres skygge. Det er specielt nær vandløbene og søerne vi ser dem. De har stor glæde af tamkvæget eller rettere; deres vandforsyning.

Lige før vi når Burketown krydser vi Leichardt River. Vi kører lidt ned langs floden, af et meget ringe spor. Det fører os ud på et klippeplateau over floden, med fantastisk udsigt til Leichardt Falls. Det eneste, der kunne gøre det bedre, nu solen er i den rette vinkel, er lidt vand. De støvskyer, der kommer drivende gennem det udtørrede flodleje gør det altså ikke ud for det samme.

Vi når lige at møde den fjerde bil, da vi kører ind i Burketown. Her er 230 fastboende, hvis hovedindkomst stammer fra kvægdriften i omegnen, og en masse lystfiskere. Byen kalder sig selv: Australiens Barramundi Hovedstad. Kontoret til den campingplads, vi booker ind på, ligner mest af alt en lystfiskerforretning.

Vi er kun 50 kilometer fra havet, og en dukkert kunne friste, MEN: Som der står i Lonely Planet; hvis hajerne ikke tager dig, så gør krokodillerne. Et brusebad er da også nok.

Vi har efterhånden kørt så langt vest på, at vi kan mærke det bliver senere mørkt. 1500 kilometer har givet godt en halv time. I morgen krydser vi desværre grænsen til Northern Territory, og så ryger der halv anden time af lyset om aftenen. Så må vi bare tidligere op....

Da mørket er faldet på, kan jeg høre noget pusle under en flot blomstrende busk. Det viser sig at være tudser. På toilettet finder Rikke de sødeste små knald grønne løvfrøer, og hun er helt solgt. Uden for sidder en af de store gamle, knapt så charmerende.

Der bliver hygget stille og roligt rundt om på pladsen, men ti timer koncentreret bag rattet, har tæret på mig, og jeg siver ned i posen.

[ Tilbage ]

[ Australien 2002 ]

[ Frem ]