[ Tilbage ]

[ Australien 2002 ]

[ Frem ]

21/5 EDDERKOPPER LAVER HJULSPIND I TRÆERNE.

Vi bliver vækket klokken syv, så der er tid til bad og morgenmad, før vi kører. Vi bliver hentet i en ny minibus af to vældigt søde middelaldrene fyre, der taler udmærket engelsk.

De fortæller om, hvad det er vi kører forbi. Der står arbejdsløse langs vejen og sælger brænde. De fleste laver mad over levende ild, så der er godt salg. Vi kører ud gennem nogle stejle bakker, med marker og spredte træer. Det er rødt lerjord, og sort stengrus fra vulkaner. Mange steder ligger nogle store sorte og runde sten på den røde jord.

Vi får at vide, de selv skal betale for alt. Skole, læge og alt det vi tager (tog) for givet. Der er ti procent skat, og landet eksporterer mange værdifulde produkter og mineraler. Hvor pengene bliver af er den menige mand en gåde.

Vi standser ved udsigten til et vandfald og nogle vandkraftværker. Der ligger stadigt spredte skyer mellem bjergene og her er fantastisk smukt. Alt er grønt, og der er mange blomster. Vi kører på en et-sporet asfaltvej, og man skal dytte før hårnålesvingene.

Mange af træerne er gamle kendinge fra Australien. Her er eucalyptus, baksiaer, cycas og ingefær. Vi kommer til Varinata National Park, som ligger på nogle bjergtoppe i godt 800 meters højde. Lige inden for indgangen ser vi en paradisfugl i et kort glimt. Det er nationalfuglen, som er på alt. Jeg ser også en wallaby, og en hvidhovedet ørn sætter sig tæt på vejen.

Vi kører op til en udsigtsplads, hvor de lavere liggende skyer fjerner lidt af glæden. En gultoppet kakkadue skræpper støjende, og jeg støver rundt efter spændende ting. Finder nogle tornede knolde på et træ. Det er vist en form for orkideer. De første jeg ser er som hønseæg, og så får jeg øje på en, på størrelse med en fodbold.

I nogle få minutter forsvinder skyerne, og dalene åbenbarer sig. Her er bare fantastisk smukt! Langt nede kan man skimte Port Moresby, ellers er her kun natur.

Vi går et par kilometer at et track, som følger en bæk, der bliver til en stor å. Over vores hoveder summer bierne højt, det er blomstrende træer, vi går under. Vi er en del fugle, en tudse, en slange og et par frøer. Fuglene er forskellige store stære, honningædere og konge parakitter. Der er også en del igler, men vi får dem hurtigt fjernet.

Vi kommer til et stort område, hvor der ser helt nyrevet ud. Der ligger ikke en kvist eller blad på jorden. Det ser temmelig pudsigt ud, til i får øje på den enorme kvasbunke, som busk kalkunen har samlet. Den er en meter høj, og omkring fem i diameter. Gud ved, om det trods alt ikke var lettere at ruge?

Der er mange edderkopper. Nogle er håndstore og sidder i perfekte hjul-spind, der er over en meter. Andre laver store kubiske net og så er der nogle smukke blå jagt edderkopper.

Vi kører ned til dalen igen, hvor vi finder den eneste souvinier-shop, de har. Det er bare en lade med masker, figurere, penis-foteraler og små spyd. Meget autentisk, men ikke lige noget for os.

Det er blevet tid til frokost, og vi kører ind til TFC (tasty fried chicken). De har ikke hørt om grønsager.

Næste stop er botaniskhave, som ligger inde på universitetets grund. Den er fantastisk flot og velholdt. Her er også en lille zoo, med wallabyer, træskonæb og en meget stor, tætbeplanter voliere med paradisfugle. En meget tam ung han modtager os ved indgangen. Den kan sige hallo, bye og en del andre ord. Den er meget kontaktsøgende, og svær at ryste af, da vi skal ud igen.

Her er en meget stor orkide have. Utallige orkideer står på en åben plade, og blomster lystigt. De sælger også orkideer. De står i en tråd-urtepotte, der er helt tom, med lange rødder ragende ud.

Vi kører forbi en af de mange pælebyer. Nogle steder er det slum-agtigt (uden at være alt for slemt), andre steder er det rigtigt flotte huse. Vi slutter af med at besøge de tre banker, for at hæve penge til at betale udflugten. Den første vil ikke udbetale uden at se pas (det er på kontoret), den næste vil bare ikke. Den sidste har heldigvis en automat.

Vi siger tak for turen, og sætter os ind i pizzariet og får en kop kaffe, til det bliver tid at køre i lufthavnen. Her bruger vi de sidste kina på et par paradisfugle-øreringe og lidt guf. Der er en souviniershop i lufthavnen. Det er også den der sælger toldfrit, og det lufthavnsmærke til 75 kroner, som vi skal have.

Vi flyver med en ældre Fokker 28, og da vi alligevel alle er her, letter vi længe før planlagt. Lette, spise og lande. Igen bliver vi interviewet i immigrationen. Slipper igennem, og ud til bilen, som heldigvis er urørt. Vi triller ind til Cairns, og finder vores gamle campingplads. Jeg skriver dagbog for de sidste tre dage, til øjnene ikke vil være åbne mere.

[ Tilbage ]

[ Australien 2002 ]

[ Frem ]