[ Tilbage ]

[ Australien 2002 ]

[ Frem ]

20/2. BOTANISK HAVE

Rikke vækker mig lidt over ni. Jeg er overbevist om, klokken kun er syv. Det er mørkt og koldt (i hvert fald overskyet og 20oC), og det kræver en del, at få mig ud af posen.

Vi kører ind mod centrum. Folk har ellers kørt overforsigtigt hvor vi har været, her kører de som sindssyge.

Vi finder hurtigt botanisk have. Starter med morgenmaden i deres cafeteria, og går så over til et meget stort drivhus (største på den sydlige halvkugle), der ligner et skib med bunden i vejret. To stier slynger sig i gennem regnskoven, den ene hævet 5 meter.

Der er et stort udendørs bed med cycas'er (bregne/palme lignende planter), et udendørs kaktusbed, en national- og en international rosen have med over 1000 forskellige (mange danske), en palmesamling, et kæmpe aboreum (træsamling), et palmehus fra 1877, som er nyrestaureret, et kalket og overdækket drivhus med bromelier, bregner og lignende, et frømuseum, et herbarium, en stor lotussø, et skyggehus og meget andet.

Her har de ikke drivhuse for at holde på varmen, men for at holde på fugtigheden. De planter vi har i drivhuse derhjemme, stå udenfor. Der imod har de skyggehuse, som bare er sivvægge og løst stråtag.

Jeg tænker: Ha, så har de enten ingen af vores planter, eller også et helvede med at køle dem. Næ, de har bare to andre afdelinger, placeret i et par bjergkløfter uden for byen, hvor klimaet passer.

Vi bruger lang tid i parken, hvor vejret er passende, hvis man har en fleecejakke med. I går var det 40, i dag omkring 20. Mange små stier, store perfekte plæner, små væksthuse og flotte bede. Jeg får (at vide, at jeg har) set nok, og vi kører helt ind til centrum. Rikke ringer til vores søde bankdame, og får at vide, vores kort er i Adelaide afdelingen.

Vi når det lige akkurat - ikke, men får gået en tur i gågaden. En arkade ligner en engelsk gade for forrige århundrede, rigtig hyggelig. Rikke finder et par sko, og en masse lækkert til aftensmad.

Hjem på pladsen hvor Rikke laver hvidvinsdampede skaldyr, med frisk brød og salat samt grønsagstapas. Imens roder jeg med udstødningen. Den har hele tiden raslet, når motoren kørte i tomgang, men det er først inde i en storby, det bliver irriterende. Et spændebånd skal flyttes og spændes, så er den klaret.

Mens vi spiser, og solen forsvinder, bliver det endnu koldere. I går var det 30, nu er det 15. På plænen foran os træner en jonglør med bolde og køller. Der kommer syv-otte mænd gående forbi med hund i den ene hånd, og en øl i den anden. De ligner middelaldrene rockere, med tusser og langt hår. Hundene er små skødehunde; pudsig blanding. Alle hilser pænt.

Aftenskaffen bliver nydt inde i bilen, jeg er bange for frostskader. Planlægning af i morgen, måske zoo, mere gågade, hente bankkort, dase og nyde varmen.

[ Tilbage ]

[ Australien 2002 ]

[ Frem ]