MINIMALISME
- som livsstil  

               [Hoved side]

Translate

Minimalisme som en livsstil er så simpel - og alligevel så kompliceret.
Det handler om at skære de ejendele væk, man kan undvære, men at finde grænsen er det vanskelige. For mig handler det ikke om at have så lidt som muligt - det ville være Diogenes fra Sinope, en af de gamle filosoffer, der lever i en tønde. Eller en Digambara munk, der kun har en skål og en kost. For mig handler det om at have de ting, jeg har brug, for til at leve det liv, jeg vil have, og ikke mere. Det er pt. 24 ting.
 
Et simpelt liv er et let liv. Mindre at bekymre sig om, mindre at vedligeholde og mindre at fare vild i.
De ting du køber, koster ikke kun penge for at anskaffe, i mange tilfælde koster de også penge til at bruge, vedligeholde og de skal opbevares et sted. Nogle forårsager bekymringer på grund af tyveri, ødelæggelse, slid og misbrug.
Jo mindre du køber, jo mindre skal du arbejde og jo mere tid du kan nyde livet.
Når jeg ser noget, jeg "vil", spørger jeg mig selv; "Kan jeg undvære?". Hvis du er ærlig for dig selv, vil svaret de fleste gange være et stort "JA".

Miljø og ressourcer.
Et andet vigtigt incitament for mig er miljøet. Det er svært at negligere den negative indvirkning, menneskelig materialisme har på vores planet. Vi er alt for mange mennesker på planeten, men den måde vi bruger ressourcen på, er endnu værre. Læs mere om dette andre af mine sider.

Det glade folk.
For mange år siden besøgte jeg nogle fjerntliggende stamme samfund i det sydlige Senegal. De boede i lerhytter, en til manden, en for hver af hans koner og hendes børn. Inden for hver hytte blev en seng lavet af grene, kviste og et ugarvet dyreskind. De alle havde et pænt ekstra klæde, og kvinderne havde en kort spade, en lerbeholder med vand og en med korn. Det var, hvad alle hytterne indeholdt.
Mændenes eneste opgave var at genopbygge hytterne efter regntiden. Kvinderne dyrker lidt grøntsager og korn langs floden, men arbejdede kun en time eller to hver dag. Drengene fangede fisk i floden, og resten af ​​tiden slappede de alle sammen af, og havde det sjovt under de enorme kapok træer.
Da jeg kiggede ind i deres ansigter og talte med dem, indså jeg, hvor meget de var i balance med dem selv og den omgivende natur. De var kvikke og vågne, altid klar til en vittighed og et grin. Jeg har kun set en sådan ro og balance i monkernes ansigter i fjerne klostre i Bhutan og Himalaya.
Deres landsbyer under grupper af enorme kapok træer, og den vilde natur fortsatte i mellem hytterne. De har måske boet her i 100.000 år og kan fortsætte denne afbalancerede livsstil - hvis vi lader dem være i fred.
Det er min klare overbevisning, mennesket er beregnet til at leve som dette, i balance med naturen og dem selv, og det fik mig til at tænke over mit liv.

Mine ejendele.
Jeg kan naturligvis ikke leve som disse mennesker på grund af klima og kultur. Men jeg lærte meget af dem, som jeg har brugt til at forme mit fremtidige liv med. At skære ned i mine ejendele er det mest oplagte sted at starte. Det har været en løbende proces, og det liv jeg lever er direkte forbundet - begge veje. Jeg foretrækker den bedste kvalitet, jeg kan finde, hvilket gør tingene mere holdbare og giver en bedre følelse, når jeg bruger dem.
I øjeblikket bor jeg i et lejet 20 kvadratmeter værelse, deler køkkenet med et par andre og toilettet med en. Det giver mig adgang til ekstra køkkenudstyr og fælles vaskemaskine, vægte og lignende, så min liste mindskes med 6 genstande.
Al min musik, papirer og fotos er digitaliseret. Mine tøj omfatter ikke smoking og lignende, mit værelse er ikke udstyret til store sociale arrangementer, og jeg har hvernen hustru eller børn, hvilket sikkert forkorter listen betydeligt.
I øjeblikket har jeg 24 ting + de daglige forbrugsvarer. Nogle ting er imidlertid samlet i grupper: Hylden har fire vinglas-akvarier, hvilket er en af mine
luksus ting. Jeg har arvet et flot 175 år gammelt chatol, men bruger kun nogle af de små skuffer, og overdelen er en montre med souvenirs fra mine rejser - og der er en del. Og ja; jeg håndvasker om aftenen, præcist som når jeg rejser.
 

Værelset: Køkkenet: Tøj: Toilet / luksus:
1 Stol 1 Tallerken 2 Bukser 1 Tandbørste
1 Bord 1 Krus 2 T-shirts 1 Håndklæde
1 Sæt gardiner (4) 1 Kniv 1 Strikktrøje + 3 delte
1 Madras (+ pude & dyne) 1 Skaffel 1 Sæt undertøj 1 Strida foldecykel
1 Chatol (+ souvenirs) 1 Lille gryde 1 Jakke 1 Lupo 3L GT bil
1 Computer + 3 delte 1 Par støvler 1 Akvariehylde (4)OK, der ser lidt tomt ud, men det er let at holde rent og dejligt lyst.

Et kinesisk ordsprog lyder: "Ejer du mere end tre ting, er det tingene der ejer dig" I så fald er jeg ejet...