REJSETIPS Translate:

En af mine store lidenskaber er minimalisme. Jeg har lært det på mine rejser: De mest harmoniske og glade mennesker har været dem, der næsten intet ejede. Mine rejser har hovedsageligt drejet sig om at se og opleve så meget af et varmt land, som muligt. Det vil sige; rejs let og hurtigt. Mange gange har min bagage til 3 uger vejet 500 gram. Tøj, der tørrer hurtigt samt en lille pose vaskepulver garanterer rent tøj hver morgen. Man bruger kun en anelse pulver, når vandet er blødt.

Overflødige ting er:
 Varmt tøj, medicin, kraftige støvler, fint tøj og alt andet over 500 gram! Hvorfor? Fordi: Når andre mennesker kan leve der, kan du købe, hvad du skal bruge, og så kan du give det til en fattig, når du ikke længere skal bruge det. Det gælder varmt tøj, regntøj, medicin, redningsvest osv. Det er også lettere at blive samlet op, når man blaffer, og du er mindre interessant som offer. Jeg undværer også shampoo; som regel er der en stump efterladt håndsæbe eller en sjat shampoo. Hvis det virkeligt kniber, kan vaskepulver også bruges!

Den lille lette bagage kan tages med som håndbagage, så du og bagagen havner i samme lufthavn. Jeg har mange gange fået vekslet, tisset og en kop kaffe, og fundet den lejede bil, mens de andre stadig venter på deres kuffert.

Når du kommer til byerne, behøves du ikke tage det første og bedste hotel for at slippe af med den tunge bagage. Når du forlader et tvivlsomt hotel, for at gå ud at spise, behøver du ikke efterlade noget.

Vigtige ting:
 En plan over hvad du vil se, og hvordan du kommer dertil. Et lille kamera med god objektiv. En vandfast tusch og papir til at tage noter med. Erfaringen siger, at hvis ferien virkelig er udbytterig, kan du ikke huske hvor du vågnede op samme morgen! Derfor er noterne, i kombination med fotos guld værd. Det er bedre at se slidt og fattig ud, end tjekket. Du kommer lettere i kontakt med de lokale, du bliver ikke hostel'et nær så meget og chancen for overfald bliver også mindre.

Back-up:
 Hvis du har mulighed for at ind-scanne dine vaccinations- og forsikringspapirer, pas, kørekort, telefonnumre på familie og venner, flybilletter, rejseplan og alt muligt andet, du kan få brug for, hvis din bagage bliver væk eller våd. Lig dem på en privat hjemmeside, der kræver kode. (Dette er min rejsekammerat Jespers gode ide), eller i emails til di selv.

Medicin:
 Jeg tager ikke malaria piller, selv om jeg er i malaria områder. Nogle piller har voldsomme bivirkninger, nogle er forbandede dyre, nogle skal man tage i flere måneder og fælles for dem er, at der er stor resistens. Det vil sige de giver falsk tryghed. Jeg går med lange ærmer/bukser, bevæger mig, opholder mig sammen med nogle andre, der har mere mygge-tække end mig, og undgår at side ude om aftenen. Hvis det er rigitgt slemt, kan jeg bruge en spary med DEET i, men kun på tøjet, aldrig huden!
 Hvis man får et myggestik, der klør, kan man varme det op til 40C med fx. en teske, og kløen forsvinder - ikke malariaen....

 Jeg har panodiler og nogle "stop-piller" til maven med, men har heldigvis ikke haft brug for dem selv. Jeg mener ikke man har brug for mere. Engangssprøjter vækker for meget opmærksomhed. Hvis du ikke er nærværende nok til at få lægen til at sterilisere sin sprøjte havde du nok heller fundet din egen frem, og hvor mange og hvilken type skal man medbringe? De lokale læger/troldmænd kan som regel kurere de lokale sygdomme, og blindtarmsbetændelse får vi ikke, vel?

Vaccinationer:
 Man kan med fordel kontakte Statens seruminstitut, for at høre hvilke vaccinationer der kræves og anbefales. Din egen læge vil sikkert også foreslå nogle, men erfaringen siger, de ikke ved hvad de snakker om. Når vi er tre der rejser, får vi anbefalet tre forskellige kombinationer af vaccinationer - meget betryggende! 
 
Forsikring:
 Husk at have forsikringen i orden, hvis du rejser uden for Europa. Hjemtransport kan være dyr! Der imod er der ingen grund til at forsikre de 500 gram bagage - spar 25%.

Penge:
 Tag rigeligt med; når du først er der, er det ærgerligt ikke at have råd til at opleve noget. Visa kort er generelt det bedste, kombinerer med 10-15 20$ sedler, der er syet ind i dit tøj, hvis alt andet svigter. Hvis du har mange kontanter: Småpenge til gadehandel, et godt bundt gemt væk til en røver og den helt store pulje i bunden af tasken sammen med de beskidte strømper.

De nødvendige ting:
 Ur med vække funktion, lille kompas, deo (roll-on - ikke spray), tandbørste + pasta, vaskepulver, tørresnor, negleklipper, ørepropper, nål+tråd, tusch, pas, visa kort, kamera, korte (bade-)bukser, lange bukser, sandaler, T-shirt, Panodil og diaré piller. Til koldere egne kan der tilføjes flees-jakke, strømper og regnfrakke. Piger skal huske at springe menses over, eller tage tamponer nok med, hvis de rejser i de mere spændende lande.

  Bookning:
 
Hver gang jeg skal ud og rejse, checker jeg fly priser på internettet. Erfaring har lært mig, der er virkelig meget at spare ved at bruge en time bag skærmen. Generelt betaler jeg gerne lidt ekstra for at booke direkte hos flyselskabet frem for gennem en suspekt agent.

Hoteller/hostels/B&B finder jeg hen af vejen, så jeg ikke er tvunget til an fast tidsplan.

Flyveturen:
 Til lange dagflyvninger bruger et øjenbind, så jeg kan sove fra det hele. Det hindre mig fra jetlag, og får tiden til at gå hurtigere. Jeg vælger som regel det billigste flyselskab. Maden og servicen er måske ringere, men jeg syntes ikke jeg får nok ekstra for den merpris de dyrere selskaber tager. Forbløffende mange gange lykkes det mig at få ekstra benplads, blot jeg spørger om det ved indcheckningen.

Enkelte black-listninger: Avianca Air, Charles de Gaul Air Port, små børn og charter turister,  og ikke mindst: Jysk Rejsebureau og Nyhavn Rejser. Expedia: Jeg har kun uheldige erfaringer med Expedia. Hotellerne er ikke hvor de skulle være (adresse, prik på kortet og GPS leder til tre forskellige steder, intet er rigtigt. Tlf nr virker ikke). De har ikke et værelse til mig. Bil udlejeren er ikke repræsenteret i landet, og de vil ikke tilbagebetale leje og forsikring. Biludlejeren er ikke i lufthavnen, men US$25 væk.

Maden:
 Hvis man er kræsen, skal man tænke sig om en ekstra gang, før man back-packer i fattige eller fjerne lande. Pas på vandet og ting der er skyllet i det. Spis så vidt muligt kun mad der er kogt/stegt, og gerne mens det er varmt. Jeg har et afslappet forhold til det, børster tænder i det lokale vand og spiser hvad jeg bliver budt, og har endnu ikke haft dårlig mave. Det er sket, den tilter en dags tid, når jeg kommer hjem. Hvis det går galt, og man får diaré, er Coca Cola noget af det bedste. Oprindeligt opfundet som mavemedicin, indeholder cola en perfekt blanding af vand, sukker og salte. Sørg for at drikke rigeligt med væske!

Menneskerne:
 Folk i Fjernøsten, Middelhavs området og Latinamerika er fantastisk søde og hjælpsomme. Står man og kigger på et kort, standser folk, og spørger, hvad du leder efter. Jeg har ikke oplevet nær den samme hjælpsomhed og venlighed i den arabiske verden, og det kan også knibe i store byer.

Sprog:
 Jeg er rigtig god til dansk og det er mange gange nok! Fingersprog og fagter virker på alle sprog, og en god latter kan rede én ud af mange problemer. Det er ikke noget problem at rejse i lande, hvor man ikke kan et ord fælles med de lokale. Ting tager lidt længere tid, men det gør de også alligevel.

Kriminalitet:
 Personligt har jeg ikke været ude for overfald, men min højde, manglende smykker, ringe bagage og gamle tøj opfordrer heller ikke. Det kan også hjælpe, at jeg undgår turistområder og storbyer. Vær opmærksom på landets love, der er nogle pudsige rundt omkring, der kan gøre dig til kriminel, uden du ved det. Alkohol er for eksempel ikke velset i muslimske lande, tag skoene af ved besøg i templer, bær lange ærmer og bukser i kirker, moskeer, templer og andre helligdomme.

Skik følge...
 Lig mærke til, hvordan de lokale gebærder sig. Du kommer ikke til at ligne dem, men prøv. Går de i lyst eller mørkt tøj, hilser man på betjente eller ignorerer man dem. Kan man røre andre og måske kysse offentligt. Der er mange pudsige regler og skikke i mange lande, og det kan godt betale sig at sætte sig ind i dem - og følge dem!

Bøger:
 Der findes ufatteligt mange bøger, men hvis man vil begrænse sig, er den vigtigste Lonely Planet. Den giver en hurtig gennemgang af landets geografiske og politiske historie, omtale af de fleste seværdigheder, mange kort, overnatnings muligheder, bus- og togplaner, dyr, planter, kultur og nyttige tips.
Det skal dog nævnes; nogle af deres bøger er bedre end andre!
     

Dette er alt, som jeg almindeligvis medbringer til en måneds kombineret jungle/ørken/by/dykkerferie. Der kan eventuelt tilføjes en flees jakke til koldere egne.