Main Page     All Journeys    Travel Tips

 

 

HONG KONG     DAGBOG  2

  Photos                Map  Plan

 

 

Dagbog 1 2   Translate

 Fra Dagbog 1 (og nogle dage (omkring 186) i Australien, men det er en helt anden historie) er vi tilbage i Hong Kong.

15/7  HONG KONG.
Vi har set Australien, og er på vej hjem. Vi standser lige i Hong Kong, der kan jo være noget, vi ikke så for et halvt år siden. Nu er det også blevet sommer, og MEGET varmt! Jeg føler det som om jeg lige har børstet én gang, og nu står jeg og gør det igen. Klokken er halv fem, og en ualmindelig brugt udgave af mig misser tilbage fra spejlet. Vi propper de sidste ting ned i kufferterne, og går ned til taxi'en, som kommer på slaget. I lufthavnen er ind-bookningen startet, men flyet bliver forsinket to en halv time. Så giver de til gengæld morgenmad, og det er vi ikke sene til at udnytte. Fyren foran os har svært ved at forstå, han ikke kan tage sig ti centimeter lommekniv med op i flyet. 25 år og australier, han kommer nok fra landet. Vi spiser, og venter, og venter og venter. Der afgår praktisk talt ikke et eneste fly, uden de kalder navngivne passagerer gentagende gange. Forstår ikke, de ikke bare flyver. Måske fordi de ikke vil have en uledsaget kuffert med, og det ikke er muligt at grave den frem. Og dog, der er faktisk en, der kan hente sin kuffert ved gaten.

Vi skulle have lettet 7.40 men triller først ud af banen 10.20. De næste otte en halv time bliver tilbragt med at spise og zappe rundt på 20 videokanaler. Her er en del godt film, så tiden går nogenlunde hurtigt. Vi sætter uret to timer tilbage, og lander i 34 graders fugtig varme. Klarer diverse formaliteter, og finder deres kuffertopbevaring. Checker lige prisen, og det var heldigt. De vil have 900 kroner for at babysitte vores tre små kabins-størrelse kufferter i tre dage. De kan rende mig i r... Kan huske noget om, man skal have lige penge til bussen. Ganske rigtigt, de ryger bare ned i et hul, og chaufføren har ikke noget at give tilbage med. Desværre er han mere vågen end os, og nægter at accepterer det engelske pund, der har sneget sig med. Det var nu ellers ti gange så meget værd, og så må han have en femmer. Det engelske pund ryger også i hullet, det må give godt at være buschauffør.

Endnu en gang bliver jeg imponeret over deres bambusostiladser i op til 70 etager eller mere. Der er meget nybyggeri i gang langs havene, og en utrolig aktivitet på vandet. Vi har ikke helt fod på, hvor vi boede sidste gang vi var i Hong Kong, men det var ikke så dårligt. Rikke har nogle fornemmelser, og vi ender med at blive samlet op af én fra samme hotel. Vi får et værelse med aircondition men uden vindue. Tror faktisk det er et hit her i byen. Værelset er ikke stort, men pænt og rent, og vi giver godt 500 kroner for to nætter.

Klokken er næsten ni, før vi kaster os ud i byen for at finde lidt aftensmad. Vi ser noget slidte ud, så det skal være et sted uden dress-code. KFC opfylder det krav. Bestiller først to menuer, men ser så, de koster små 100 kroner stykket. Godt nok er ting dyre her i byen, men... Får et par burger-menuer til 25 kroner stykket i stedet. Da Rikke forsøgsvis åbner sig burger, er hun ved at æde "kokken". Der er en stump kylling og tre slatne strimler salat. Sådan er det bare her, vi er forvendt fra Australien. Vi går direkte tilbage til værelset, det har trods alt været en lang dag; 20 timer og 7400 kilometer. Natten er også varm, sådan cirka 30 grader.

16/7  STARBUCKS & MCDONALD.
Vi sover til klokken ni, og kaster os så ud i den travle by. Rikke kan heldigvis huske, hvor der ligger en Starbucks Café, så vi kan få andet end ris til morgenmad. Hvis jeg skulle være længere tid i Hong Kong/Kina ville jeg sætte mig ind i deres mad, men ikke for to dage.

Resten af dagen går groft sagt med at shoppe og spise. Finder en taske, et par sko og en trøje til Rikke, og en lille souvinier til mig. Her er alt fra de dyre mærker, til de aller billigste efterligninger af dem. Det eneste vi ikke kan finde, er blomster- og dyreforretninger. En enkelt shop har lidt levende potteplanter, ellers er det kun plastikblomster vi ser. Vi ser en del levende dyr i forretninger, men det er restauranter. Der er også en enkelt med fem hundehvalpe og andre remedier til hunde, så de er da heldigvis beregnet til kæledyr.

Finder det pudsigt, at KFC har amerikanske Mac Donald håndtørrere på toiletterne, mens McDonald har Dan Dryer fra Randers. Ved middagstid trækker det op til regn, men det nøjes med vindtårer indtil ved syvtiden. Så kommer der nogle ordentlige blødere, efterfulgt af lyn. Vi har ikke prøvet et ordentligt regnvejr siden Fraser Island, det er vist to en halv måneder siden, men vi har heller ikke savnet det.

Det overskyede vejr har holdt temperaturen nede på 27 grader, men med en luftfugtighed på 87%, er det varmt nok. Her til aften, hvor det regner, kommer termometret ned i nærheden af 23 grader. Vi pakker de småting ned, vi har brugt og købt. Det lykkes at presse det sammen i kufferterne og rygsækken igen, men vi skal nok holde lidt igen i morgen. Jeg læser Hong Kong-bogen igen, men kan ikke finde noget, vi nødvendigvis MÅ se. Rikke har snakket om en stor Buddha figur, men den ligger i udkanten, og vi kan bruge hele dagen på at komme der ud.

17/7  IPOMOEA'ER OG SØAGURKER .
Vi tager et langt bad, det skal holde længe! Triller kufferterne ud til elevatoren, tager fra 10. ned til stuen, skifter elevator, og kører op til 13. etage. Den ene standser på lige, den anden på ulige. De er ufattelige langsomme, og vi må lade en passere, da den er fyldt i forvejen. Der er er en ny maneger, men vi må da heldigvis stadig gerne sætte kufferterne ind på kontoret. Jeg spørger efter en telefonbog, da jeg gerne vil finde ud af, hvor de lokale køber deres potteplanter. Får en, men det er kun navneregistret, og på kinesisk. Ikke til stor hjælp.

Vi kaster os ud i byen, hvor heden ikke er helt dræbende, da det er gråvejr igen i dag. Vi nøjes med 27 grader og 88% luftfugtighed. Vores genbo er en park, som vi endnu ikke har set. Det viser sig, den er vældig stor, og meget velholdt. En af søerne indeholder en masse forskellige ænder, sorthalsede svaner (vi er halvt hjemme!), flamingoer, hejre, sumpskildpadder og utallige fisk. Her er mange kendte planter, bare i kæmpeformater. Svinger ud i byen, hvor vi finder de lokales indkøbsområde. Her er varerne delt op i gader. En gade indeholder udelukkende forretninger med badeværelsesfliser, en handler med kød, møbler, kvinde tøj, mobiltelefoner, isenkram, køkkenarmaturer, og så er der en grønsagsgade. Her finder vi først nogle knolde, der ligner Ipomoea'er. Kan ikke rigtigt finde ud af, om det er en bod eller en affaldsbunke. Kvinden der sidder foran den vågner op og siger "ten dolaar" (12 kroner), og jeg slår til. Spørger hvad det er, men hun aner det ikke. Måske er det en affaldsbunke?

Længere nede af gaden dukker nogle perfekte knolde op, det ligner Stephania'er, og deres eneste fejl er størrelsen. En halv meter i diameter, vægten er mellem 30 og 50 kilo. Handler mig frem til toppen af én, som koster 120 kroner. Det er for et knytnæve stort stykke, og hun har 15 store liggende på gaden. Hun er ikke til at handle med, og jeg gider ikke bruge resten af livet til at ærgrer mig, så hun hugger toppen af til mig. Får at vide det er en "Zar Peter", og den er god mod kræft, ondt i halsen, hudsygdomme og meget andet. Den kommer fra Kina.

Her er mange grønsager vi kender, men også en del ukendte. Det meste er utroligt frisk, også ting vi kun har i tørret udgave der hjemme. Her er også afskårne blomster, roserne har net om knopperne, så man ikke kan se, hvor langt de er. I et overdækket marked finder vi en slagter, der flækker en gris på gulvet. Der hænger en del kød på kroge, uden køling. Naboen har en netpose med store frøer, andre har dem i tråd burer. Rikke får lige øje på en blødskildpadde, så får den hugget hovedet af og bliver parteret. Samme shop har andre slags sump- og landskildpadder gående, og det er ikke til kæledyr! Her er levende maller, rejer, krabber, kæmpe søknælere, forskellige slags muslinger, flotte snegle, store snegle, ål og et utal af forskellige farvestrålende koralrevs fisk. Her er også døde dyr, der er tørrede, men lugter rigtigt fælt. Mange er fra havet; store og små blæksprutter, rejer, søagurker, snegle og - ting. Andre er land-ting; tunger, brisler, svampe, frøer og andet udefinerbart.

Vi kommer ud til Nathan Road igen, hvor man (som alle andre steder) krydser rundt i air-con-dryp. Nogle steder er kondensdryppene tæt på regnvejr, og temmelig irriterende. Det er de fyre, der sælger Rolex-ure og jakkesæt også. De har selvfølgelig ikke varerne, men lige som hotel-hoslerne farer de rundt, og trækker kunder til butikken. De er nogen gange rigeligt anmassende. Nogle af sidegaderne er også kun med èn type varer: Pyntedimser til mobiltelefoner, skaller til mobiltelefoner, også den der ikke leveres til fra fabrikkerne, guldsmede med enorme diamanter. Ind i mellem kan man være heldig at finde en hundehvalpeforretning, og et sted får Rikke lov at røre. Jeg ser en cockerspanielhvalp, der bare er alt for bedårende. Vi går forbi en forretning, der udelukkende handler med levende krabber, og kun af en art; mudderkrabber.

Vi spiser lokale lækkerier til frokost, på en lille hyggelig restaurant, men supplerer også op med ting fra McDonald. De sælger en liter kold sodavand for under ti kroner, og så har de en behagelig aircondition. Klokken otte henter vi vores kufferter, og tager bussen ud til lufthavnen. Stoppestedet ved siden af har en dobbelt kø på 200 meter, godt det ikke er vores. Vi lagde mærke til, på vej ind, at der var en lufthavnsskat på 80$, og har for en gangs skyld husket at hæve penge til den. Rikke spørger, hvor vi betaler, og får at vide, den er indkalkuleret i billetten. Næsten øv! Vi har halvanden time før vi skal checke ind, og finder deres dyreste bar. Flyet er fyldt helt op, og der afgår tre inden for en time til London. For flere måneder siden var der udsolgt; det er en populær rute. Vi letter fem minutter over midnat.

18/7  HJEMKOMST.
Starter flyvningen med at se Monsters Inc., og sover så de næste syv timer. Vi slår en stor bue nordover, og er helt oppe og se midnatssolen. Morgenmad, lidt mere flimmer, og så lander vi i London. Det kunne have været rart at hoppe af, da vi passerede København ved tretiden, og sparer 13 timer. Ikke desto mindre føles disse to store flyvninger på ni og tolv timer ikke så lange. Jeg er glad for, vi delte flyvningen over i Hong Kong, ellers er det virkelig en dræber. Vi starter med at finde et brusebad. Det koster 25 kroner uden håndklæde, 37 med. De tager bare ikke MasterCard. Så må vi veksle Hong Kong pund. Vi har giver 250 kroner for de 200 vi har tilbage, vi får 12 engelske pund, svarende til 100 danske kroner. Minus 38 i vekselgebyr selvfølgelig. Det er ikke os der tjener på dette! Tilbage til badet og betale til en ualmindelig sur kælling. Så ind til en café, og bruge de sidste pund på kaffe og sandwich. De smager i det mindste godt. Så skal vi bare lige have et par timer til at gå. Kigger lidt på shoppene, de har helt fornuftige priser - hvis det var i kroner!

Vi kommer lidt sendt ombord på maskinen, og forsinkes yderligere af, en medarbejder har opdaget en bremse-hydraulik-utæthed. Vi får lige skiftet lidt småting. I mens får vi nogle danske aviser, og så går tiden med at up-date os selv. Det er agurketid, så der sker ikke meget. To svaner er blevet tævet ihjel, en hund er død af hedeslag i en bil. Som dansker er det modbydeligt at tænke på, men når man lige kommer ude fra den store grumme verden, er det navlepilleri. Efter halvanden time må kaptajnen beklage; de kan ikke lave utætheden, vi bliver nødt til at få en anden maskine fra hangaren. Det er da heldigt vi flyver med British Airways, der har hjemme her i Heathrow. Aviserne og vores tålmodighed er ved at være lidt tyndslidt, og det hjælper ikke, da kaptajnen meddeler, vi måske kan overtage en anden maskine, der skulle have fløjet et andet sted hen, men det tager mindst ti minutter før vi slipper ud af dette vrag. Så skal de lige huske kufferterne, maden og brandstof nok!

Der er utrolig lille forståelse for, vi skal blive siddende. Det grænser til anarki og mytteri. Endeligt går vi over i det andet fly, og efter en mindre evighed triller vi ud af banen, "kun" to timer og fyrre minutter forsinket. Af en eller anden uforklarlig årsag lander vi kun fem kvarter for sent. Ikke fri for at være en anelse benovet, bliver vi modtaget af 19 begejstrede mennesker. Massere af knus og kys, og så triller Morten os hjem. Hopper ud af bilen foran Café C, og bliver budt velkommen af de tre, der sidder foran. En tjener fra Vagabondos stikker hovedet ud på første sal, og byder også velkommen. Møder Lennart og Arne i porten, de fortæller, der sidder mennesker i baren og venter på os. Man er ikke fri for at føle sig velkommen. Vores hjem ser ud til at have klaret sig fint under Bjørns opsyn, og mine knolde har også haft et godt liv hos Lene. Det er nu slet ikke så dårligt at være hjemme, men hverdagens trummerum er jo heller ikke begyndt.

                    

Dagbog 1 2    Map + Plan  Photos