[ Tilbage ]

[ Australien 2002 ]

[ Frem ]

12/3. MOUNT FIELD NATIONAL PARK .    

Da vi kravler ud af bilen, sidder vores plads-hopper parat til morgenmad under preseningen. Det er en pademelon, en kangaru på en lille halv meter, og med det sødeste "hvalpe ansigt".

Det er overskyet, og der kommer lidt regndråber, så klokker er blevet lidt mange, før vi starter dagens første ekspedition. En sti fører ind i skoven bag pladsen, og leder os op til et stort vandfald, Russel Falls. Det består af tre brede trappetrin på hver syv-ti meter i højden. Rigtigt smukt, men desværre gror der temmelig store træer på et af de midterste trin, så det er svært at se hele faldet på en gang.

Vi følger stien videre, og kommer til toppen af faldet. Herfra kan man se endnu mindre af faldet, men naturen er smuk. Regnskov med bregner og mosser. Endnu længere inde i skoven er et andet fald, Horseshoe Fall. Det er ikke så stort, men utroligt smukt. Tre-fire meter højt, med store overbegroede klippeblokke foran. Solen titter lige frem i lysningen, og jeg får skudt et foto.

Vi traver tilbage, og besøger café og souvenirer kiosken. Rådfører os med rangeren, og kører så op af en enkeltsporet grusvej, der fører os langt ud i Mount Field National Park. Det er temmelig koldt, og landskabet er ret barsk. Derfor undrer det mig en del, da vi passerer nogle jocapalme-lignende planter, vi ikke har set før. De gror midt på de mosovergroede klipper, og bliver op til fire meter høje.

Vi kører næsten hele tiden mellem to væge, enten af sten eller totalt uigennemtrængelig skov. I starten er der fint slåede græsrabatter, senere er der bare dybe grøfter. Der bliver flere og flere dybe huller i vejen, som kan flænse et dæk, hvis jeg er uopmærksom i et sekund.

Vi passerer passet i 651 meters højde, men det føles og ser ud som 3.000 meter. Jorden er dækket af lave alpine vækster, og der er vandløb og pytter over alt. Hvis det havde været 15 grader varmere og vindstille, kunne man have gået en smuk tur.

Her oppe finder vi nogle store søer. Det virker pudsigt, at køre op til dem, men vi er mellem 13-1500 meter høje tinder. Det blæser ret meget, og temperaturen når ikke over 12oC, så vi kan sagtens nyde udsigten inde fra bilen. Lake Dobson er flot, men for kold til at vi vil trave i området, så vi vender bilen, og kører ned til lejren igen.

Vi supper et dejligt varmt bad, og er så klar til den lange vej ud i den rigtig store park, der fylder en fjerde del af Tasmanien. Der er kun én vej, der går ud i den, og ikke engang i gennem. Der er èt track, der fører rundt i en bue, det er det. Vi tager vejen!

40 kilometer inde af asfalten, går en grusvej ud mod nogle tracks og en dæmning. Det første track hedder Creepy Crawly Natrual Trail, og det må jeg se!

Den hidtil smukkeste mosskov, jeg endnu har været i. Stien slynger sig over og under enorme overgroede stammer, og små plancher fortæller lidt om dyr og planter. Her lever de fantastiske fløjelsorm, men jeg kan bare ikke finde en. ØV! Mosset hænger i store puder fra træernes grene, og der er ikke èt sted på jorden, der ikke er mos. Der er tørve-, bregne-, fjer- og hvad ved jeg-mosser.

På alle de små pladser vi passerer i disse bjerge, står der utallige bistader. De indsamler lædertræhonning, som vi stadig ikke har smagt. Vi ser måske 2-3000 stader, så mon ikke vi også kan finde et glas?

Efter 30 kilometer elendig grusvej, ender vi ude ved Edgar Dam, som er en joke. Den er 30 meter lang, og der er en højdeforskel på to-tre meter. Nå, så har vi da været her. Vender karaten, og lister tilbage til asfalten. Længere ude i The Great Southwest Wildernes ligger Lake Pedder. Den var et af de første reservater, der blev lavet på Tasmanien. Sød lille sø med hvid sandstrand. Så en gang i '70erne fandt man på at lave et vandkraftværk, bygede et par dæmninger, og vupti: Australiens største ferskvandssø. Den fredede park? Under 20-30 meter vand. Nå, her er lavet et endnu større netværk af fredninger, og naturen er fantastisk.

Vi ser, hvad der rager op af det underjordiske kraftværk, midt i søen, og kører så ud til den store Gordon dæmning. Den er stor! 141 meter høj og måske 60 meter bred. I bunden sidder en dør, og jeg tænker på taleboblen: "Hvad har I her inde?"

Vi er kommet efter lukketid, så vi har det hele for os selv. Mangler bare kaffen og sollyset. Her er lidt mere end møgkoldt, så vi beslutter at køre ned i lavere og forhåbentlig mildere himmelstrøj. Der er 94 kilometer ud af parken, og det bliver mørkt nu.

En oplagt chance for nat safari, hvor vi måske kan være heldige at se en djævel. Det vrimler med forskellige små kangaruer og forskellige possumer. Vi ser også en enkelt quool, som vel nærmest er en plettet possum.

Vi standser ved en flod (kan vi høre, ikke se) og spiser kold aftensmad, og fortsætter så uden for parken. Ser to gange noget løbe (ikke hoppe) over vejen, som er større end en possum. Så krydser en lille fyr vejen. Mener begge, vi ser den karakteristiske hvide stribe, så jeg kaster bilen ind til siden. Lygten ligger klar, og jeg drøner tilbage.

Sørme om det ikke er en lille djævelunge, sådan cirka halvvoksen. Husker, hvad vi hørte på djævel-centret, den kan sagtens kvase finger knogler, så jeg holder lige lidt afstand. Den når at smutte gennem et hegn, før Rikke når helt frem, og jeg taber den af syne på den anden side.

Klokken nærmer sig elleve, og jeg har haft en hård køre dag, men der er ingen rastepladser. Endelig dukker der et campingskilt, og vi svinger af. Stor plads uden andre. Rikke hører en gren knække, lidt efter vi har lagt os, jeg sover.

[ Tilbage ]

[ Australien 2002 ]

[ Frem ]