Main Page     All Journeys    Travel Tips

SCOTLAND 22-30/3 1997
DAGBOG 1 

 Photos

 

Map                                    Plan

 

 Diary 1 2   Translate

 Jeg har været hjemme i 14 dage, og er begyndt at kede mig. Heldigvis har Jesper fundet et godt tilbud: Skotland med bil. Morten lokkes med.

Morten, Jesper og undertegnede lander i Aberdeen, får vore Vaxhall Vectra, og kører gennem de første rundkørsler. Morten og Jesper kører, jeg kommer med barske bemærkninger, spydige spidsfindigheder og ubehagelige udråb fra bagsædet.
99,9% af alle skotske huse er bygget af granit, de har 1-2 meter tykke væge, og stilen har ikke ændret sig de sidste 2-300 år. Alle byernes rabatter er dækket af krokus eller påskeliljer i milliardvis. Meget smukt, og der er pænt og ordentligt alle steder. Man tænker automatisk på et miljø-rigtigt land, indtil man i en foto-forretning erfarer, at i Skotland smider man da bare kviksølvbatterier i skraldespanden. Hvor er EU, når man endeligt skal bruge det.
Vi finder ind til Aberdeen centrum, plyndrer et turistkontor, og finder en pub, hvor vi lægger planer for den første eftermiddag. Vi starter i den botaniske have, der har Europas største drivhus*. Flot samling af planter.
Vi kører ud af Aberdeen mod nordvest, og ender i Huntly. Vi finder en Bed & Breakfast (BB), går i byen og spiser (alt andet end oksekød). Efter at have erfaret, at haddok er haddok, får vi trifle. Det er til dato den fedeste dessert jeg nogen sinde har smagt.
Vi vender hjem for at komme os over triflen, og gransker turistmaterialet. Vi har fotos, lister med seværdigheder og 4-5 kort. På trods af, vores interesser er temmelig sammenfaldne, tager det lang tid at få stablet en kombineret liste og køreplan sammen. Vi har visse kriterier for slotte: De skal ligge ved/i vandet, de skal være velbevaret, smukke og have en historisk betydning. (På et senere tidspunkt finder vi det største, smukkeste, historiske og mest velbevarede: Et foto af Kronborg på en kagedåse!)
Vi opdager snart, Skotland først åbner 1/4, men finder alternative mål. Skotland er også lukket om søndagen, så i morgen må vi nøjes med at fiske.

Efter et klassisk engelsk morgenbord (serials, toast, bacon, pølser, spejlæg, tomat, bønner og - nej tak - kippers), kører vi syd på, for at komme til hotellet, der sælger fisketegn. Finder det langt om længe, men de har kun 2 fiske-pladser, og der er meget galt. Vi får navn og adresse på et sted, der har flere pladser. Moser rundt i byen, og finder endeligt stedet: Vores egen BB. Erfarer nu, at selv fiskepladserne har lukket om søndagen! Der er "Put & Take", men det er naturen der kalder.
Cruiser lidt rundt, ned til Ballater, og finder en å, der ikke kræver fisketegn*. Fanger intet, men nu har vi da prøvet. Cruiser mere, ser massere af får på græs- eller roemarker. Det vrimler med kaniner, også på kørebanen. Standser ved et par borgruiner, bl.a Corgarff Castle*. Landskabet består af store bakker*.
Vender tilbage til Huntly og den flinke gamle dame, spiser i byen, går på pub og vender hjem til værelset for at afpudse morgendagens program.

Efter et solidt og varieret morgenmåltid kører vi vider mod nordvest. Dagens første stop er en falkepark*. Her støder vi for første gang på de horrible entre-priser, som vi aldrig rigtigt vender os til (2-5,50£). Omkring 50 falke, ugler og ørne sidder i hvert sit lille hundehus, på en lille pind i 30 centimeters højde. Der er opvisning om en time, men vi har regnjakkerne på for første (og eneste) gang, og har set en falk flyve før. På markerne er der massere af cheaps, og når vi kører gennem vandpytterne siger der sjap (Chip & Chap!).
Fortsætter mod vest, hvor vi finder Glenfiddish destilleriet* i Dufftown. Starter rundvisningen ved lastbilen, der læsser det forspirede korn af. Det males, gærer i 3-4 dage, skylles igennem med varmt vand 3 gange, gærer i 4-5 dage i gigantiske 6-8 meter høje åbne trætønder, destilleres 3 gange, lagres i egetræstønder (10% genbrugs madeira-tønder for sødme og farve) i 5-15 år, og hældes på flasker. Vi får en smagsprøve og besøger forretningen. De fleste steder vi kommer er der GiftShops, selv i en kirke.
Nu går det gennem de smukke kæmpebakker til Spryside, der har et af Skotlands sidste tøndeværksteder. Det hedder Spryside Cooperage* (afledt af latin: Tøndemager). De får tønderne fra alle destillerierne, USA (de får 6 brædder mere, så volumen passer) og Madeira. Alt foregår i et afsindigt tempo, og de er ikke på akkord.
Næste stop er Elgin cashmier-væveri, ulden kommer fra Kina og er utrolig blød og fin. Mange ting i GiftShoppen, men sikke priser!
Så kommer vi til Fort George, der stadig bruges af militæret. Enormt stort kompleks, adskillige museer med kilte-sækkepiber-krigsbytte-medaljer-sabler-geværer-ting.
Syd-på, ned langs Loch Ness* til Urquhart Castle, der lige når at lukke. Standser et par steder for at nyde udsigten over søen, og måske få et glimt af Nessie. Dagen slutter oppe i Inverness.

Efter det massive morgenmåltid går det nordpå til Moniach, hvor der ligger en vin- og marmeladefabrik. Marmeladen laves af Magrith, der står i noget der ligner et gammeldags køkken. Det hele ser lidt rodet og faldefærdigt ud, men det er jo også uden for sæsonen.
Passerer Donrubin Castle* på vej til Wick, hvor vi skal besøge en fabrik, der laver glas. imponerende stor og ny bygning rummer en prangende forretning, og nogle totalt primitive værksteder*, hvor 50 "skolebørn" puster, sliber, farver og pakker glas.
Efter at have været oppe på det nordligste punkt af Skotland: John O´ Groates, kører vi vest på til Bettyhill, hvor vi ser et lille museum i en nedlagt kirke. Det handler mest om den forfærdelige folkeflytning i 1802-12, hvor Lord Sutherland skiftede egnens beboere ud med får. Dette giver os forklaringen på de enorme mængder stengærder, der er over alt, i det ellers folketomme landskab.
Han havde 1,5 million achers, mere end nogen anden i hele det britiske imperium! Da dronning Victoria besøgte ham, skal hun have sagt: Jeg har forladt mit hus, for at besøge dig i dit slot! 
I Durness ser vi Smoo grotten*, som er imponerende. Mørket kommer snigende, og på vej ned til Ullapool ser vi mange kronhjorte i vejkanten.

Historien fortsætter i Dagbog 2

                     Diary 1 2     Map + Plan     Photos